.....

Sunday, October 9, 2011

ILMU ITU LUAS

bismillah..
alhamdulillah..
Allah masih memberi kepada saya untuk terus bertafakur di bumi Allah ini..
Selawat dan salam buat rasul da'wah dan rasul tarbiyah RASULULLAH SAW...

dunia hari ini semakin sempit dengan ilmunya yang luas
Allah itu Maha Kaya kan?semua yang kita ketahui sekarang dan yang tak tahu,semuanya HAK ALLAH...manusia sangat dhaif untuk memiliki apa-apa atas hamparan DUNIA ni...jika kita digelar seorang GENIUS pun,ia belum boleh menandingi ilmu Allah yang lain...contohnya,dia pandai bahagian perubatan,tapi tak jamin dia juga mahir dalam bidang kejuruteraan...

sehebat mana pun seseorang manusia tu,ingatlah bahawa Yang Menciptakan kita sangat HEBAT!TIADA BANDINGANNYA!bukti??tak perlu tengok jauh2..dalam2...tengok diri kita sendiri dan makhluk sekeliling kita sudah cukup.

DIPLOMA,IJAZAH,MASTER,PhD atau apa-apa saja yang kita miliki tak menjaminkan kita untuk memasuki gerbang SYURGA.FIKIRLAH SEJENAK!manusia hari ini suka sangat berlumba-lumba dalam mengejar ilmu.tapi dalam masa yang sama adakah kita juga mengejar syurgaNya?!

YA!kita harus belajar sebab
THOLABUL ILMI FARIDHOTUL 'ALA KULLI MUSLIM
..tapi kita belajar kerana apa?kerana mahu digelar PROFFESOR?mahu disegani seluruh dunia?mahu dipuja seperti FIRAUN LA'NATULLAH?

Jom sama-sama perbaiki niat kita.orang kata kita sudah habis belajar,tetapi kita mesti ingat.!BELAJAR DARI DALAM RAHIM IBU SEHINGGA KE LIANG LAHAD.
jadi,tiada NOKTAH untuk belajar sehingga MAUT menjemput kita.orang kata,dah tak mahu sambung belajar,nak terus kerja...dalam ALAM PEKERJAAN pun,kita masih belajar.siapa kata kita dah berhenti belajar??

saya mengajak sekali lagi jom sama-sama perbahrui nita kita dalam belajar!naikkan syu'ur ISLAM!!Pelajar MUSLIM dia tak akan belajar untuk habiskan masa muda,tetapi belajar masa muda untuk menjadi pemimpin masa hadapan.
ISLAM ITU TINGGI DAN TIADA YANG LEBIH TINGGI DARIPADANYA!

jangan cemarkan imej ISLAM dengan akhlak yang songsang..sekian coretan dari saya.mohon ampun andai tersalah kata...buang yang keruh,ambil yang jernih...semoga kita menjadi pelajar MUSLIM yang cemerlang dari sudut AKHLAK,AKADEMIK dan AQIDAH.insya-Allah ^_*

P/S: apabila matlamat jelas,baru belajar pun tak boring..

No comments:

Post a Comment